субота, 20 червня 2015 р.

Вишиванка на подіумі

Народна вишивка в Україні сягає своїм корінням у глибину віків. Вишивка – це світ краси і фантазії, поетичного осмислення навколишньої природи, схвильована розповідь про думки і почуття людини, світ натхнених образів. Уміння серцем відчувати навколишню красу й відтворити її в узорах кожна дівчина змалечку вчилася у своєї матері, бабусі. 
Кружляє жовте листя, подекуди пролітають сніжинки, а у нас розквітли маки, чорнобривці, мальви на вишиванках. 29 жовтня ліцей запросив усіх на свято «Вишиванка на подіумі».

Ліцеїсти під час свята поділилися знаннями про особливості орнаментів, мотивів, композиції, кольорів, специфіку техніки виконання, характерні для кожного регіону України. 
Всі присутні побачили виставку народної вишивки у музеї Олеся Гончара і дізналися, що основні кольори, які притаманні нашій вишивці, - це білий, червоний, чорний, синій, жовтий.

 Нас, українців, по вишивках і чарівних рушниках – оберегах упізнають у всьому світі. Українська жінка і сорочку вишиє синові на щастя, і рушника на долю. Тому рушник і став синам та донькам оберегом, бо це – сама материнська любов і щира молитва, що оберігають її дітей від біди. 
Ліцеїстка Кравченко Марина виконала зворушливу народну пісню «Вишиванка». Творчий колектив ліцеїстів ІІ курсу: Горобець Марія, Спірідонов Денис, Дудка Валентина, Степанов Вадим, Шевченко Сергій інсценізували обряд сватання і показали, що жодне дійство не обходиться без вишитого рушника і сорочки.
Закружляли у чарівному танку «Рушничок» вихованки відділення художньої гімнастики: Бихно Аліна, Нікітенко Діана, Книшенко Анастасія, Вахненко Вікторія.  
Щирість і любов вклали у це свято ведучі Ярошенко Анна та Нероба Віталій, які запросили на імпровізований подіум ліцеїстів та вчителів української мови та літератури і світової літератури Корнійчук Олену Сергіївну, Мельник Олену Анатоліївну, Курманчук Олену Степанівну та директора ліцею Балясникова Володимира Матвійовича.
  Відродження України неможливе без пробудження національної свідомості українського народу і насамперед молоді. Народна вишивка – це величезне багатство. Наше завдання – не розгубити його, передати це живе іскристе диво наступним поколінням. 
Організували та провели свято ліцеїсти І-ІV курсів та вчителі української мови та літератури і світової літератури Корнійчук О.С., Мельник О.А., Курманчук О.С. Мультимедійний супровід забезпечила Федоренко Д.С.